Research Park at South Dakota State University

Research Park at South Dakota State University

Location

Brookings, SD

Construction Cost

$3,100,000

Previous Next

Research Park and the Innovation Center are the product of SDSU Growth Partnership’s vision for a place where business, industry and research could come together to support each other and foster economic development. 

The Research Park Master Plan - Banner was involved with the conceptual plan of this Research Park from the beginning. Working with the SDSU Foundation, three (3) different sites were evaluated, eventually selecting the current site located on the northeast side of the SDSU campus and adjacent to Interstate 29.

Infrastructure Development Phase I and II – Design of the roadways and infrastructure throughout the Research Park was completed by Banner. The entrance road to the Research Park is an asphalt surfaced roadway with curb and gutter, concrete sidewalk and a grassed median. The concrete and landscaped roundabout included near the entrance was a new design concept to the Brookings area and has been well received. Banner’s hydrology department designed one retention and two detention ponds to account for the increased overland drainage on the entire campus. Banner worked with the SDSU Landscape Department and students to ensure that the retention pond at the main entrance into the Research Park had an aesthetically pleasing appearance. The water and sanitary sewer utilities were designed to meet City of Brookings design standards and the requirements of SDSU. Banner coordinated both utility designs with the City’s future plans to upgrade their utilities at a later date, including the extension of gravity sewer service to the site.

Innovation Center – The Innovation Center building located on the Research Park site houses 43,000 square feet of office space and is the hallmark of the development. Banner completed the civil/site design for the building, including the water and sanitary sewer utilities and design of the asphalt surfaced parking lots at the front and rear of the building with concrete curb and gutter and sidewalk.  The storm sewer system includes a storm water separator unit, which filters out the vehicle fluids and sediment from the parking lots prior to the storm water flowing into the retention pond.

Checkmark Icon

Project Goal #1

Develop a 125 acre development with the capacity to provide over one million square feet of first-class office space, laboratories, conference rooms and greenhouse space

Checkmark Icon

Project Goal #2

Maintain storm runoff to no greater than pre-existing conditions and implement storm water separation to filter vehicle fluids and sediment at strategic locations

Checkmark Icon

Project Goal #3

Coodinate water and sewer layout with future City water and sewer extensions

Project Features

  • Detention/retention pond surrounded by native grasses
  • Roundabout at the main entrance
  • Sites ready for businesses with utilities and street access already constructed
  • Variety of lot sizes

Services Provided

  • Master Planning
  • Preliminary Engineering Report
  • Topographic Survey
  • Preliminary/Final Design
  • Construction Documents
  • Bidding Services
  • Construction Administration, Staking and Observation
  • Platting

Support Disciplines